Matti Niemi Politiikasta ja yhteiskunnasta. Kirjoittaja on Helsingin ympäristölautakunnan puheenjohtaja ja politiikan aktiivi.

Poliisi liioitteli Suomen Cupin finaalissa

Osallistuin lauantaina 1.11. Suomen Cupin finaaliotteluun Sonera Stadionilla (tällä kaudella jäänyt välistä vain kaksi kotipeliä). Aina rangaistuspotkukilpailuun asti edennyt ottelu sujui hyvissä tunnelmissa kylmyydestä huolimatta, mutta ottelun turvallisuudesta vastaavilla tahoilla asia ei pysynyt ihan yhtä hyvin hanskassa.

Ensinnäkin ottelun järjestyksenvalvojat olivat pyrkineet estämään HJK:n kannattajien pääsyn kentälle rakentamalla stadionille ylimääräisiä aitoja. Vaikka aitojen paikkaa vaihdettiin ja niitä tuotiin lisää, ei niistä ollut lopulta apua, vaan aitojen rakentaminen vain lisäsi kannattajajoukon innostusta. 

Kun kannattajajoukko siirtyili puolityhjässä Eteläkatsomossa, järjestyksenvalvojat yrittivät tönimällä ja repimällä estää ihmisten liikkumisen. Turha provosoiva toimenpide oli aiheuttaa kaatumisia ja sivullisille häiriöitä.

Kentälle ryntäämisen jälkeen kannattajat poistuivat rauhalliseen tahtiin kohti katsomoa, kunnes järjestyksenvalvojat katsoivat parhaaksi poistaa joukosta ainakin yhden kannattajan sekä poistaa kannattajajoukon valokuvaaja-tunnuksin varustautuneelta kuvaajalta kännykän ja kameran. Turhat provokaatiot aiheuttivat tietenkin nahistelunpoikasen kannattajien ja järjestyksenvalvojien välillä.

Oma lukunsa oli vieraskannattajien päätyyn marssineet joukkojenhallintapoliisit, joilla oli mukanaan raskas varustus koirineen ja kyynelkaasuaseineen. Vaikka suomalainen jalkapallokannattaminen oli tässäkin tapauksessa täysin rauhallista, katsoi poliisi parhaaksi uhata voimakeinoilla niitä selvästi esittelemällä.

Tämä kaikki herättää kysymyksen siitä, onko suomalaista jalkapalloa valvovilla tahoilla ihan kaikki hallussa järjestyksenvalvonnan suhteen?

Jos uhka-arvion lopputulemana on se, että kaikenikäisistä koostuvaa kannattajajoukkoa pitää uhata kyynelkaasulla, tulisiko tiedustelua mahdollisista uhkista parantaa? Siihen voisi riittää esim. FutisForum2:n lukeminen tai esim. ihan itse otteluissa käyminen.

Jos arvioitaisiinkin, että uhka väkivallalle olisi, mille tasolle voidaan järjestyksenvalvojien ja poliisin toimenpiteet asettaa?

Koirat ja kyynelkaasu ovat kovia keinoja muutaman kymmenen aseistamattoman ihmisen hallitsemiseen. Järjestyksenvalvojien töniminen, poliisin aseistuksen näyttäminen sekä ylipäätään agressiivinen suhtautuminen voivat tulevaisuudessa johtaa kannattajakulttuurin kovenemiseen, ei sen lieveilmiöiden kitkemiseen.

Yksi veikkaus onkin, että poliisi ja järjestyksenvalvojat harjoittelivat tulevia HJK-FC Kööpenhamina ottelua sekä ensi kauden HJK-HIFK paikallisotteluita varten.

Jos tämä ylimitoitetun presenssin ja voimannäytön tie on harjoittelun suunta, on järjestyksenpidosta vastaavien tahojen pelisuunnitelma todella hukassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Punakuono kuva
Petteri Olander

Uefa määrää näissä otteluissa aika pitkälle turvatoimet.
Otteluhan oli Palloliiton,ei veikkausliigan,alainen ottelu,jonka voittaja pelaa ensi vuonna eurokentillä.

Kameransa menettänyt kuvaaja joutui konfliktiin Palloliiton turvallisuuspäällikön kanssa.
Tässä pieni videoklippi tapahtuneesta:

https://www.youtube.com/watch?v=TlaPTy_dfSg#t=1m5s

Toimituksen poiminnat